Sagan om en hyresvärd som hette Aftonbladet

Nu ska jag berätta en saga för er.
Den heter ”Sagan om en hyresvärd som hette Aftonbladet”.

Det var en gång ett företag som hette Aftonbladet. Detta företag bestod av en massa smarta affärsmän. De drev en mängd olika projekt och företag. Deras mål var att tjäna pengar och samtidigt sprida lite glädje omkring sig.
Fint.

En dag fick en av de smarta affärsmännen en riktigt bra idé. De skulle bli hyresvärdar. De hade visserligen aldrig varit det tidigare, men då fanns det ju desto större anledning att bli det nu. Alla vet ju att folk behöver någonstans att bo. Här skulle de kunna göra just det som Aftonbladet var bra på; tjäna pengar samtidigt som de gjorde folk glada. Folket fick en bostad, Aftonbladet tjänade pengar.
Fint.

Så den smarta affärsmannen presenterade sin idé för de andra smarta affärsmännen. De tyckte alla att det var en lysande idé att ge sig in i något som de tidigare aldrig prövat eller hade erfarenhet av. Efter en rungande applåd så fortsatte den smarta affärsmannen sin presentation för de andra smarta affärsmännen. Och då höll de smarta affärsmännen på att sätta maskinkaffet och konsumwienerbröden i halsen. För den smarta affärsmannen sa nämligen att de skulle låta folk hyra bostad gratis. Aftonbladet skulle upplåta plats åt folket utan att ta betalt.
De smarta affärsmännen frågade varför de skulle hyra ut bostad gratis. Hur skulle de då tjäna pengar? Det kunde den smarta affärsmannen inte riktigt svara på. Han började skruva obekvämt på sig. Och när han tänkte efter så lät det ju faktiskt lite tokigt. Var det verkligen så smart? Var han verkligen en smart affärsman? Men nu måste han ju stå vid sitt ord. Det var ingen tid att vackla och vela.
Sagt och gjort, Aftonbladet bygger snabbt ett hus där de låter vem som helst bo helt gratis. De döper huset till Blogghuset. Det bara ramlar in folk. Hur många som helst. Jättetrevligt. Massor av nya vänskapsband knyts. Folk börjar snacka med varandra i hissen, man knackar på hos varandra och umgås, man ger varandra uppmuntrande kommentarer och ibland så ger man till och med varandra en tumme upp för att visa sin uppskattning över att ha varandra till grannar. Som ett litet mysigt kollektiv à la 70-tal.
Fint.

Det är ingen i huset som riktigt förstår varför de inte behöver betala hyra, men det är ju inget man ifrågasätter som hyresgäst. Det är väl något som bara de som jobbar hos hyresvärden Aftonbladet borde engagera sig i tänker alla i hyreshuset. Inte skulle väl Aftonbladet upplåta bostad gratis utan att ha en riktigt bra affärsplan att backa upp idén med? Så tokiga vore de väl ändå inte? Det borde väl rimligtvis finnas fullt av smarta affärsmän hos deras hyresvärd som vet hur en slipsten ska dras, eller i alla fall hur affärer ska skötas. Sedan tänker inte hyresgästerna mer på det. De fortsätter att leva lyckliga tillsammans och ge varandra tummar upp och utdela glada kommentarer..
Fint.

En dag, flera år senare, så har de smarta affärsmännen hos hyresvärden Aftonbladet lite tråkigt på jobbet. Så de börjar skissa på nya smarta affärsidéer. Då snubblar de plötsligt över den där gamla bostadsverksamheten som de en gång i tiden startade.
De minns att de byggde ett hus som döptes till Blogghuset och att en massa hyresgäster som de smarta affärsmännen snabbt döpte till bloggare flyttade in, men de minns inte riktigt varför de startade denna hyresverksamhet. Så de letar bland sina papper och hittar till slut ett protokoll som påminner dem om att de startade uthyrningen av bostäder för att de skulle tjäna pengar. Just det, det är ju det som är kärnverksamheten. Nu börjar det klarna hos de smarta affärsmännen. Det framgår också av protokollet att det var den smarta affärsmannen som höll i projektet som förordade att de inte skulle ta betalt för bostäderna. Det är ingen som minns hur de då, för flera år sedan, kom fram till att de skulle kunna tjäna pengar. Hur kan man tjäna pengar utan att ta betalt? Och den smarta affärsmannen visade sig efter ett tag inte vara så smart, så han fick sparken. Eller som det stod i det interna informationsmailet, ”han har gått vidare mot nya spännande utmaningar utanför Aftonbladet och Schibstedt-koncernen”.
De kvarvarande smarta affärsmännen bestämmer sig nu för att de inte kan hålla på att driva detta gratisboende vidare. Det vore ju hur knasigt som helst. Så de tar på stående fot – och i vissa fall, på sittande rumpa – beslutet att kasta ut alla hyresgäster på gatan. Detta meddelas den 18 maj. Hyresgästerna får exakt sex veckor på sig att lämna. Hur de sedan ska lyckas hitta en ny bostad får varje hyresgäst själv ombesörja. Den 30 juni ska alla hyresgäster vara ute ur huset. Ett lätt beslut för smarta affärsmän att ta. Ibland är det så himla enkelt att vara en smart affärsman, säger de smarta affärsmännen till varandra.
Fint.

Det är ingen av de smarta affärsmännen som tänker på att de kanske skulle behålla Blogghuset och erbjuda hyresgästerna att bo kvar – de verkar ju trivas så bra där – men mot en månatlig kostnad. På så vis skulle de ju verkligen jobba efter företagets affärsplan; att tjäna pengar och samtidigt sprida lite glädje omkring sig.
En budkille kommer plötsligt in i mötet med ett paket. Han kan inte undgå att höra deras diskussioner. Han föreslår just precis det som de smarta affärsmännen inte tänker på, nämligen att de ska ta betalt för bostäderna, att de ska ta ut en hyra.
Det är ingen hyresgäst som kommer att bli upprörd, säger budkillen. Varför skulle det vara gratis att bo i Blogghuset? De som inte vill betala hyra kan ju då alldeles frivilligt leta efter ny bostad, då skulle ingen tvingas att leta efter ny bostad. Några hyresgäster kanske till och med riskerar att bli bostadslösa efter att de blivit utkastade på gatan. Det vore ju jättesorgligt, säger budkillen. Ge dem chansen att stanna i den bostad där de trivs, fast mot en liten månadshyra.
Men de smarta affärsmännen har då verkligen inte för vana att lyssna på budkillar. Om budkillen vore så himla smart skulle han väl sitta i rummet med oss andra smarta affärsmän, tänker de smarta affärsmännen. Så de klubbar beslutet att slänga ut alla hyresgäster på gatan. Nu kan de gå vidare med nya spännande affärsidéer. De ska bara komma på några först.
Fint.

Här tar ”Sagan om en hyresvärd som hette Aftonbladet” slut. Det är ett sorgligt slut. Alla sagor slutar nämligen inte lyckligt.
Hyresgästerna i Blogghuset, som nu blivit riktigt goda vänner, enas om att de tillsammans ska hitta nya Blogghus att flytta in i innan den 30 juni. De vill inte bli bostadslösa. De vill fortsätta att umgås och ge varandra tummar upp och utstöta små kommentarer till höger och vänster.
Fint.

Så nu tvingas jag att ge mig ut på jakt efter ny bloggbostad. Det kommer att gå bra, det är jag övertygad om. Måste bara bestämma mig vilken miljö jag vill bo i.
Jag kommer att sakna Blogghuset. Det har varit en fin bostad med trevliga grannar. Och Aftonbladet har varit en bra hyresvärd, kanske borde de bara göra en viss utgallring bland de smarta affärsmännen. Helt enkelt vässa knivarna, krydda pizzan, peta näsan – kalla det vad ni vill.
Jag meddelar min nya bloggadress så fort jag har den. Hoppas ni vill komma och hälsa på då. Så länge bor jag kvar här.
Fint.

Annonser

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Sagan om en hyresvärd som hette Aftonbladet

 1. Pärs bilder

  Det där va faktiskt riktigt roligt. Pär humor och lite som jag kunde skrivit det själv faktiskt….Här är min nya. http://parsbilder.wordpress.com/

 2. anybody

  MEN .. hyran har betalats av dem som hyresvärden sålt adresserna till. Alla hyresgästerna har sina bostäder fulla med kakor (cookies) som hyresvärden fått betalt för att andra ska placera där.Nu är det förbjudet att placera cookies i användarnas datorer utan tillstånd .. och vips .. så lägger Aftonbladet ner sin bloggportal.

 3. Müsli

  Läser dina ”barncitat” och sitter och ler med hela kroppen, ja om det nu går.Välsignade ungar!Min dag började taskigt men så snubblade jag in här och vips – nu känns det mycket bättre!

 4. erviluca

  Smart och helt mitt i prick, som vanligt! Skicka detta till Aftonbladets Chef så han fattar! Jag betalar gärna en ”liten hyra” för att få ”bo kvar”!!! Tumme till dej!

 5. Bokmalen

  Tumme för en fantastiskt bra saga och så länkar jag ditt inlägg till min ”protestlista”: http://blogg.aftonbladet.se/bokmalen/2011/05/protestlista-nedlaggning-av-ab-blogg

 6. Pingback: Sagan om en hyresvärd som hette Aftonbladet – del 2. |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s