Ett multifunktionellt bananskal

I vår familj har vi minusgodis.
Minusgodis har instiftats för att få Felix och Ville att avhålla sig från svordomar. Varje sagd svordom innebär ett minusgodis, dvs en godisbit tas bort från deras lördagsranson på 15 bitar. Det har hänt att de efter riktigt aktiva svordomsveckor bara fått en enda godisbit när lördagen kommit. Detta gillar de naturligtvis inte. Men samtidigt är det ju lite kul att säga svordomar.
Det är en fin balansgång att gå för dem. Å ena sidan en massa svordomar som är kul att säga, å andra sidan inget eller decimerat antal godisbitar på lördagen. Å ena sidan 15 godisbitar på lördagen, å andra sidan inte en enda svordom på en hel vecka. Inget lätt val det där, det kan jag se på dem. Bäst vore ju naturligtvis om man kunde få både ock – både svordomar och godis.
Detta gäller för övrigt även mig, dock med minusgodiset utbytt mot minusvin.

För att hjälpa oss lite på traven bestämmer vi oss för att hitta ett ord som för oss betyder en svordom, men som för alla andra människor betyder någonting helt annat. På så sätt kan vi ju gå runt och svära bäst fan… eh… bäst vi vill på allmänna platser. Det är ju ingen som förstår att vi egentligen svär. Och det skulle ju innebära att Felix och Ville kan svära och få full ranson lördagsgodis, och jag slipper drabbas av minusvin.
Efter mycket om och men och en hel del diskussioner har vi valt ut ett ord som vi tycker fungerar bra som svordom för oss, men som omöjligt kan uppröra någon annan som kan höra oss säga det. Ordet vi valt är Bananskal.
Vi skapar några olika scenarier för att testa ordet.

Scenario 1: Felix tappar en glass i gruset.
– Bananskal också.

Scenario 2: Pappan hittar inte sina läsglasögon.
– Men… var i bananskalet är mina läsglasögon?

Scenario 3: En mygga jagar Ville.
– Dra åt bananskalet, dumma mygga.

Scenario 4: Felix kommer inte vidare till nivå 5 på Star Wars-spelet.
– Åh… jag blir så bananskalig på det här bananskaliga spelet.

Scenario 5: Pappan fattar inte hur man ställer in timern på videon.
– Vad är det här för bananskalig dvd-spelare egentligen? Bananskaliga bananskals-bananskal också.

Scenario 6: Ville får inte använda lingonsylten som målarfärg eller köksön som målarduk.
 – Varför i bananskalet får jag inte det? Pappa, du är ett bananskal.

Bananskal som svordomssubstitut fungerar över våra förväntningar.
– Nu kan vi ju svärorda hur mycket som helst, som Ville uttrycker det. Och få lördagsgodis.
Om ni någon gång i framtiden hör någon säga ordet bananskal i situationer där man normalt inte skulle förvänta sig att höra just det substantivet, då är det förmodligen oss ni hör.
Vi bestämmer oss för att fira detta nyuppfunna svordomsupplägg med varsin päronsplit. Vi öppnar frysen, men upptäcker till vår fasa att varenda päronsplit är slut. Vi tittar besvikna på varandra.
– Bananskal också, säger vi i kör.

Annonser

9 kommentarer

Filed under Uncategorized

9 responses to “Ett multifunktionellt bananskal

 1. *ASG* ….väldig, t väldigt klokt tycker jag. Då sonen är ”gammal” nu, och jag nog är värre än honom så är det nog jag som ska fundera på det där. Om inte annat tills den dagen kommer då barnbarnen ska se upp till farmor som ett bra exempel 🙂
  Ha en skön kväll 🙂

  • Du kan kopiera bananskalsupplägget. Låt oss tillsammans sprida det över Sverige. Låt oss se till så alla svordomar och runda ord byts ut mot ordet bananskal. Tänk vad kul det vore att lyssna på fotbollshuliganer som ropar ”bananskal” stup i kvarten istället för de invektiv de nu väljer att vräka ur sig.

 2. Ett riktigt bananskaligt bra initiativ det där !! =D

 3. Alltså! Nu kommer jag att resa bort imorgon, så jag kommer ju missa vinnaren på fredag. Kan du lägga ut det på Aktuellt och kanske på P3?
  Heja Öken-Bajs!

 4. Jag kan inte låta bli att undra hur man gör för att få ”minus-vin” och VEM som bestämmer hur mycket som ska hällas bort?
  Annars tycker jag bananskal är ett otroligt bra substitut för svärord. Ska försöka införa det här också…att bytas ut mot ”fi**a” och ”k*k” eftersom vi passerat ”äkta” svärord för läääääääääänge sedan, och aldrig ”minusat” godiset (”borde nog ha gjort det”)…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s