Fyra grodor och en begravning

Vaknar åtta på morgonen på landet. Tittar ut genom fönstret. Solen skiner. Vindstilla. Ville och Felix ligger och spelar Nintendo i sängen. I ärlighetens namn är det Felix som spelar och Ville är publik. Morsar på dem. De nonchar mig. De har viktigare saker för sig. Några rymdmonster som ska avrättas. Går upp och gör frukost. Vänder mig återigen till Felix och Ville och morsar. Fortfarande ingen respons. Meddelar att det finns mjölk och frosties på bordet. Noll gensvar. Tar då till ett knep som aldrig tidigare misslyckats att fånga deras uppmärksamhet.  
– Det ser ut att vara en utmärkt dag för att gå ut i skogen och upptäcka saker, säger jag.
De flyger upp ur sängen och landar inte förrän de nått köket.
– Skogsupptäckardag… jaaaa, utbrister de unisont.
Ja, så får det bli. Idag är det skogsupptäckardag.

Efter frukosten samlar vi ihop de redskap som behövs för en lyckad upptäcktsfärd i skogen. Fiskehåv, ficklampa, spade, durkslag, silvertejp, skottkärra, hink samt en plastpåse med chips och överblivet lördagsgodis. Och så beger vi oss iväg in i skogen. Vi har så mycket saker med oss att vi knappt är mobila. Efter tio meter tar vi en chips- och godispaus. Viktigt att kroppen får sitt dagliga tillskott av energi. Sedan fortsätter vi. Efter ytterligare ett tiotal meter är det dags för en ny paus. Svettigt det här. Vi sätter oss på varsin sten och vilar. Tittar oss runt. Är det kanske en trollskog vi befinner oss i? Plötsligt rör det sig framför våra fötter. Vi drar instinktivt upp fötterna. Det är fyra stycken lillfingernagelstora grodor som hoppar framför oss. Ville tar fram fiskehåven och försöker få upp dem, men de är så små att de faller genom håvens nätmaskor. Nu kommer durkslaget väl till pass. Kan inte hala spaghettibitar glida emellan hålen så ska väl inte små grodor heller kunna göra det. Och mycket riktigt, till slut är de fyra små grodbebisarna i durkslaget. Jag undrar vad Felix och Ville ska göra med grodorna.
– Pyssla om dem, svarar Felix.
Jag ger dem noga instruktioner att de inte får peta på grodorna för det kan göra ont på de små djuren, och att vi måste släppa dem senare under dagen. De nickar förstående.
Vi samlar ihop våra pinaler och går ned till sjön och fyller vatten i hinken och häller sedan vattnet i skottkärran. Proceduren upprepar sig några gånger tills det är lagom mycket vatten i skottkärran. Då lägger Ville försiktigt ned de fyra grodorna. Felix fiskar upp ett näckrosblad med fiskehåven. Han lägger bladet i skottkärran. Från marken plockar han upp en träbit som också hamnar i skottkärran.
– De måste ha det ombonat, förklarar han. Som i ett vardagsrum.
Felix och Ville tar hand om grodorna i flera timmar, matar dem med döda flugor som de fångar med flugsmällen. Jag får med jämna mellanrum lägesrapporter om hur trevligt grodorna har det i sitt nya vardagsrum.

Felix tycker efter ett tag att grodorna nog behöver lite sällskap, så han tar sitt metspö och går ned till bryggan. Det tar inte lång tid innan han fått en mört på kroken. Han släpper ned den i skottkärran. Den simmar runt ett par varv innan den stannar upp. Den verkar försöka orientera sig. Var fan är jag, tycks den tänka. Den verkar inte bry sig nämnvärt om grodorna, och de verkar varken glada eller störda av den nyinflyttade fisken. Felix och Ville fortsätter sin zoologiska gärning hela dagen.
På kvällen, efter middagen, är det dags att släppa ut både grodor och mört. Ville fångar upp grodorna och släpper mycket försiktigt ut dem med ett ”Ha det så bra nu små grodor” som avskedsfras. Felix tar upp mörten. Den är död. Stendöd. Klassiskt fiskdöd, dvs den flyter upp och ned på ytan. Uttrycket ”Pigg som en mört” känns avlägset. Syret måste ha tagit slut i skottkärrevattnet. Felix ser ledsen ut. Jag föreslår en begravning för att ge mörten en värdig avslutning i sitt förmodligen alldeles för korta fiskliv. Förklarar att en fiskbegravning alltid sker till havs under ceremoniella förhållanden. I detta fall innebär det ceremoniella att jag säger ”Vila i frid du lilla mört” innan Felix slänger ut den så långt han kan i sjön. En sorgsen stämning råder. Det var ju inte meningen att mörten skulle dö. Den skulle ju bara vara lite sällskap till grodorna.
Vi går in i stugan och spelar ”Finns i sjön”. Det känns som ett passande val av kortspel.

Annonser

6 kommentarer

Filed under Uncategorized

6 responses to “Fyra grodor och en begravning

  1. Här sitter jag och fnittrar förtjust över din lilla berättelse. Gillar det sätt du skriver på. Så målande och levande … förutom fiskarna då! 😉
    Ha det gott och krama grabbsen från Grevinnan Blåst 8)

    • Ja, den stackars döda mörten hade inte varit glad på oss om den levt. Fast å andra sidan, om den levt hade den ju varit jättaglad på oss. Vad konstigt det här blev…

  2. En rolig och småmysig dag du haft med grabbsen…synd bara på den lilla mörten…men ni spelade ju finns i sjön till mörtens ära ….finns i sjön var det länge sen jag spelade…det kortspelet har jag spelat till leda med mina tre tjejer…men va gör man inte för husfridens skull..:)

  3. Underbart! När jag var liten fångade vi grodor VARJE sommar och hade dom i ett gammalt akvarium, eller någon hink el dyl (på landet) och vi gjorde grodorna ”tama” och namngav dom och och och….ÅH, vad jag minns! Skulle kunna fortsatt fånga grodor år ut och år in, om inte ”landet” sålts…Numera letar vi grodor här i området, och det finns många här med…fast mycket större….och det verkar väl lite konstigt att en medelålders kvinna tar in ett gäng grodor och gör dom ”tama”…va?….Jag har aldrig fått mina egna grabbar lika förtjusta som jag själv var….

    • Håll dig ifrån att fånga grodor. Som du skriver, kan verka lite konstigt. Helt plötsligt kan det dyka upp män i vita kläder och transportera bort dig… ”för din egen skull” som de säkert skulle uttrycka sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s