På besök i skolan

Det är öppet hus i Felix skola för att alla barn som ska börja där i höst ska kunna  ta sig en rundtur och inspektera lokalerna. Jag är där med Ville. Han är mycket uppspelt över att få besöka storebrorsans skola – på skoltid dessutom – och se hur han själv kommer att ha det i höst. Han studsar fram av lycka som vore han en euforisk gräshoppa på en oupptäckt äng.

Felix och hans kompis S utser sig själva till våra sightseeingguider. Ville är ett stort leende. Han ska få se sin blivande skola. ”Asfett” tänker han nog tror jag.
Först visar Felix och S oss skolmatsalen. Ville ser måttligt imponerad ut. Sedan får vi se hallen. Och därefter de två toaletterna där vi får en noga instruktion i hur spolknappen fungerar. Villes nyligen ganska så stora leende förvandlas långsamt till ett avmattat uttryck. Felix och S tar oss vidare till omklädningsrummet. Sedan får vi titta in i en städskrubb. Ville börjar se riktigt sur ut. I rask takt betar vi sedan av torkskåpet, köket, förvaringsutrymmet och ett klassrum. Det börjar koka om Ville. Det här var då rakt inte vad han förväntat sig att en skola skulle bestå av – bara en massa trista rum och skrymslen.
– Jag ska aldrig börja skolan, säger han surt. Här är ju astråkigt. Har de inga leksaker här? Dessutom kan jag redan räkna så jag behöver inte gå i skolan. Fem gånger fem är arton. Där ser du.
Han lägger armarna i kors över bröstet och applicerar sin allra buttraste uppsyn i ansiktet. Mungiporna ser ut som en hästsko med öppningen nedåt.
Felix och S är långt ifrån klara i sin sightseeing. Nu tar de oss med in i ett stort pysselrum.
– Kolla Ville, ett stort pysselrum, säger jag i ett försök att pigga upp honom.
– Vad är det med det då? Det har vi väl på dagis också.
Efter pysselrummet tar vi en promenad utomhus. Felix och S pekar på en stor klätterställning. Ville tar bort de korslagda armarna från bröstet och tittar länge och intresserat på den stora röda klätterställningen.
– Och där borta är rutschbanan, säger Felix och pekar.
Ville skiner upp lite. Felix och S leder oss sedan till fotbollsplanen som på vintern agerar skridskobana. Bredvid fotbollsplanen står gungorna. Ville går fram och puttar till en gunga. Han ler.
– Coolt, säger han.
Felix och S springer iväg med mig och Ville efter sig. De stannar framför en rund snurrande grej som man kan stå på. Felix, S och Ville hoppar upp och snurrar. Ville skrattar. Den sura minen från tidigare är som bortblåst av alla spännande saker utomhus.
– Wow, skriker han och hoppar av snurran.
Felix och S hoppar också av och visar sedan Ville var sandlådan är. Ville hoppar lycklig ned i den och sparkar på den frysta sanden.
– Det är ju askul i skolan pappa. När börjar jag?

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “På besök i skolan

  1. Ibland skulle man vilja krypa in i deras hjärnor och se vad som händer där inne! 🙂

  2. Vad besviken han ska bli när han inser att det bara på rasten han får vara därute på skolgården??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s