Ålderstecken

Jag har en bilfärd på 1,5 timme framför mig. Alldeles ensam i bilen. Kan välja precis vad jag själv vill lyssna på. Inga krav från Felix och Ville på ”Melodifestival”-CD’n eller ”Vi på Saltkråkan”.
Tar med mig nya skivorna med Slash och Europe plus gamla hårdrocksgodingar som MSG, Deep Purple och Aerosmith. Här ska headbangas. Här ska spelas på plågsamt hög volym. Här ska sjungas med utan att behöva skämmas. Här ska skrikas ”Rock N Roll”.

Startar bilen. Slår på radion/CD’n. Redo att rocka. 90 minuters underbart elgitarrmangel framför mig. Yeah baby. Råkar komma åt knappen det står 4 på. På radions display lyser det plötsligt upp SR P4. Hade ingen aning om att jag hade Sveriges Radios P4 kanal inprogrammerad. P4. Ha! Kärring- och gubbkanal. Inget för en så pass vital och ungdomlig man som mig.
Programledaren informerar med len stämma att det nu kommer ett reportage om mördarsniglar. Det visar sig att mördarsniglar är tvåkönade, vilket innebär att precis varenda mördarsnigel kan föda nya små mördarsnigelbebisar. De bara gökar med sig själva. Lätt som en plätt. Så märkligt. Och intressant. Lyssnar vidare. Ska bara lyssna klart på reportaget om mördarsniglarna, sedan blir det hårdrock för hela slanten. Varje mördarsnigel kan få upp till 400 bebisar. Jisses tänker jag, men jag säger det inte. Och varför skulle jag göra det? Jag är ju ensam i bilen. Reportaget tar slut. Dags för Slash. Rock N Roll!
Innan jag hinner få in Slash-CD’n i spelaren börjar Lasse Berghagens ”Teddybjörnen Fredriksson” i P4. Den är ju bra. En klassiker. Måste bara lyssna klart på den innan Slash får ta över. ”Teddybjörnen Fredriksson, ja så hette han…”. Gud vad jag sjunger bra. När ingen hör på.
När Lasse sjungit klart meddelar den lena rösten att det nu blir ett inslag om mat i USA, närmare bestämt Washington DC. Det är Sveriges Radios korrespondent som börjar berätta om vad hon äter för mat. Oj, vad mycket spännande käk hon verkar få i sig dagarna i ända. Majs. Och krabbor. Och potatismos. Och en massa starka kryddor. Detta får jag bara inte missa. Men sedan blir det minsann Slash och hans elgitarr.
Det visar sig att korrespondentens man är en jävel på att steka pannkakor, något som enligt korrespondenten uppskattas av deras grannar. Vet maken inte att man kan köpa färdiggjorda pannkakor? Vilken loser.
Efter en kvarts prat om korrespondentens dagliga föda börjar Barbro Hörberg sjunga den fina visan ”Sommarö”. Den måste jag bara höra. Den är ju fantastisk. Men sedan får det vara nog av P4. Man är väl ingen gubbe heller. Slash, I’ll be with you soon.
Innan ”Sommarö” ens tagit slut återkommer den lena programledarrösten och säger över visans sluttoner att det nu ska dyka upp en massa trubadurer i studion. Sammanlagt ska det visst bli 36 stycken trubadurer. Hur fan ska de få plats i en liten radiostudio? Det här bara måste jag höra klart på. De kommer aldrig att få plats. Inte en chans. Gud vad spännande. Den ena trubaduren efter den andra ramlar in i radiostudion. De berättar om någon sorts hemlig trubadurklubb de har som tydligen Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström en gång i tiden startade. Och sedan spelar de live i studion. Mycket trevligt. Jag nynnar med. Gud vad jag nynnar bra. När ingen hör på.
Plötsligt kommer jag på mig själv. Jag sitter och lyssnar på en kärring- och gubbkanal när jag kan lyssna på nya plattan med Slash. Vad är det för fel på mig? Jag är väl för fan inte en 50-årig gubbe heller? Men… vänta nu. Det är ju just det jag är. Typ. Gulp.

Svänger av vägen. Är framme vid resans mål. Vad fort det gick. Och vad trevligt jag hade i sällskap av självgökande mördarsniglar, hungriga korrespondenter och sjungande trubadurer. Åker in på en bensinstation. Tankar. Och köper CD’n ”Svenska visor” med Gävle Symfoniorkester.
Fan – jag börjar bli gammal.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Uncategorized

4 responses to “Ålderstecken

  1. Gratulerar till insikten – Vad ska du göra med den? *fnissar*

    Hemikramar

  2. Men ååååå vad jag känner igen! Och värre är att JAG fastnade för P1!!! = jag är ännu äldre!!!! Huuuu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s